Luna aprilie a fost o lună aglomerată. Dar, pentru că am sărbătorit Paștele ortodox în ultimele zile ale acestei luni, am amânat publicarea Focusului nostru strategic cu o săptămână. Acest lucru nu e benefic doar datorită… vacanței, ci și pentru că am putut include aici câteva cuvinte despre evenimentele (potențial) importante din mai – pe care, sigur, le vom revizui la sfârșitul lunii.
- G7 și-a încheiat reuniunea miniștrilor de afaceri externe printr-un comunicat stufos – de fapt cel mai lung și mai detaliat comunicat care a fost emis în ultimii 10 ani (27 de pagini). Acest lucru ne-a atras atenția din mai multe motive. În primul rând, miniștrii de externe ai G7 nu emit neapărat comunicate la sfârșitul reuniunilor (a existat o pauză de trei ani de la emiterea ultimului comunicat. Când Rusia era membru al G8, miniștrii de externe au emis rareori comunicate oficiale, publicând în schimb declarațiile președintelui.) În al doilea rând, primele sale secțiuni sunt dedicate Rusiei, Ucrainei și Mărea Negre este menționată pentru prima dată într-un astfel de document. În timp ce Europa de Est este acoperită în primele 6 paragrafe, Asia este discutată în următoarele 14, unde China acoperă 5 paragrafe. Matematica documentului poate oferi câteva idei despre ceea ce este cel mai important, dar…., mai important, o singură idee, un gând îți rămâne cu adevărat în minte după citirea documentului: SUA și Marea Britanie se coordonează din nou, printr-o „relație specială”, la fel ca în anii 1980 și 1990. Probabil că vom vorbi mai multe despre acest lucru în următoarele luni.
- Știm cu toții despre bătălia de influență asupra Mediteranei de Est. Știm mai puțin despre bătălia de influență asupra Maghrebului (Mediterana de Vest). Franța și Turcia – cele două puteri regionale aspirante / emergente se confruntă într-o geografie care prezintă un tip specific de riscuri pentru stabilitatea europeană. Antonia Colibășanu a scris aici mai multe despre acest subiect.
- Războiul tehnologic și criza semiconductorilor sunt în curs de desfășurare. O alianță între STMicroelectronics, NXP, Infineon și ASML este zvonită sau dorită de unii oficiali UE (pe surse). Principalul său beneficiu se presupune a fi o dependență redusă față de producătorii de cipuri non-europeni. De asemenea, ar putea avea ca rezultat realizarea unei poziții și mai dominantă a ASML pe piața globală. Vestea a venit după ce directorul executiv al ASML Holding NV, Peter Wennink, a declarat într-o conferință că „sancțiunile la export nu sunt modalitatea corectă de a vă gestiona riscurile economice dacă ați stabilit că există un risc economic”, argumentând că, dacă „închideți China de la accesul la tehnologie, acest lucru va costa și economiilor non-chineze multe locuri de muncă și foarte multe venituri. ” El a recunoscut, de asemenea, că ASML intenționează să-și reia afacerile din China (tensiunile comerciale dintre Washington și Beijing au dus la restricții privind vânzarea de către echipamente avansate a cipurilor către companii chineze). [Între timp, Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile a fost pus pe gheață pe 5 mai, după ce Parlamentul UE nu l-a ratificat și l-a trimis înapoi Comisiei UE – Vom vorbi și despre asta în viitorul apropiat, noi ‘ ești sigur]. Antonia Colibășanu a scris aici despre acest subiect.